Bak & Stök a' la Linda

2012-01-23
18:57:00

Kyckling- & Kesorullar med Chili


Ingredienser:

1 Grillad kyckling
500g Minikeso
1 burk Creme Fraiche Paprika/chili
1/2 Rödlök, finhackad
3msk Salsasås
Salt
Svartpeppar

8st mjuka Tacobröd

Isbergssallad, Gurka, Tomat, Majs & Avokado till servering.
Eventuellt extra Salsa & Gräddfil!

Gör såhär:

Ansa kycklingen & skär köttet i lagom stora bitar. Blanda tillsammans med de andra ingredienserna & smaka av med salt & peppar.

Fördela röran på bröden & rulla ihop dem till rullar. Fäst eventuellt brödet med en tandpetare om de vill öppna sig.

Lägg rullarna på en bakplåt & låt dem gräddas i ugnen på 200* grader i ca 10 minuter. Bröden ska bli lite lätt gyllenbruna men inte brända! Om bröden blir mörka snabbt kan du skydda dem med ett folieark de sista minutrarna.

Servera tillsammans med extra salsa sås, gräddfil & en finhackad sallad av majs, gurka, tomat, isbergssallad & avokado.

2012-01-23
18:08:23

Fiberrika Proteinpannkakor


Ingredienser:

3st Ägg
1dl Fiberhavregryn
0,5dl Dinkelmjöl
1dl Mjölk
1krm salt

Olja eller smör till stekning.

Gör såhär:

Knäck äggen och vispa ihop dem med övriga ingredienser. Värm en panna och tillsätt en aning fett innan du steker pannkakorna.

Servera gärna med keso, sylt och/eller mosade bär!

2012-01-23
18:02:29

Juldoftande frukt- & nötbröd


Ingredienser:

3dl Dinkelmjöl
2dl Havregryn
2dl Grahamsmjöl
1,5dl Valnötter (eller andra nötter efter smak)
1dl Torkad frukt (exempelvis aprikoser/fikon/russin) 
1 Stor Morot
1msk Kanel
1msk malen Ingefära
1msk flytande Honung
2tsk Bikarbonat
1tsk Flingsalt
1tsk malen Nejlika
4dl lättfil

Gör såhär:

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Skala och grovriv moroten och blanda ner den också. Tillsätt filmjölken och rör ihop till en smet.
Häll smeten i en brödform (non-stick) och grädda i ugnen på 175* i 45minuter. Ta ut brödet och se om brödet är färdigt med en provsticka!

Ta brödet ur bödformen och låt svalna i en torr handduk.

2012-01-23
13:59:14

Avokado- & Kesoröra med Bladspenat, Kalamataoliver & Frön
Världens godaste tillbehör till kyckling, kött eller skaldjur!



Ingredienser:

1 stor, mogen avokado
250g keso
70g färsk bladspenat (grovt hackad)
1dl kalamataoliver (urkärnade och grovhackade)
2msk linfrö
1msk solrosfrön (torrostade & saltade)
1msk pumpafrön
Salt
Svartpeppar

Gör såhär:

Dela, kärna ur & gröp ur avokadon & dela den i mellanstora kuber.
Blanda keso, oliver & frön & smaka av med salt & peppar. Rör till sist i bladspenat & Avokado.

2012-01-23
13:48:16

Hemmagjort Rågknäcke


Ingredienser:

2dl Mjölk
10g Jäst
2tsk Honung
2dl Grovt rågmjöl
1dl Dinkemjöl
1tsk salt

Smaksättning/Garnering (exempel):

Flingsalt, Pumpafrön, Solrosfrön, Linfrön, Sesamfrön, Chiliflakes

Gör såhär:

Värm mjölken tol 37* & rör i jästen.
Blanda övriga ingredienser & lägg dem i en matberedare (eller använd en elvisp med degkrok).
Tillsätt mjölken & arbeta ihop till en jämn & smidig deg. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite extra mjöl för att degen ska släppa från bunken.

Täck degen med plast och låt den jäsa i kylskåp i ca 1 timme.

Blanda ihop ingredienserna som du vill ha till garneringen.

Kavla ut degen mycket tunt på en mjölat bakbord. Om du vill ha någon speciell form på dina bröd skär du även till dessa nu.

För över bröden på bakplåtspapper (gärna non-stick)  & nagga dem ordentligt med en gaffel.
Pensla med vatten och strö över garneringen.

Grädda bröden på 225* i mitten av ugnen i ca 8 min, tills de fått fin färg.

Ta ut bröden och låt dem svalna (och torka) på galler.

2012-01-23
13:31:29

Fluffigt, proteinrikt, mellis eller dessert med Hallon & Passionsfrukt



Ingredienser:

3 Äggvitor
100g Kesella/Kvarg
50g Alpro soyamjölk
50g frysta hallon, krossade
1 Passionsfrukt

Sötningsmedel, socker efter smak & tycke!

Gör såhär:

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt Kvarg, soyamjölk & sötning och fortsätt vispa till ett härligt "fluff".
Rör ner krossade hallon & passionsfrukt. Garnera gärna med ett par färska hallon eller jorgubbar & servera direkt!

2012-01-23
13:25:46

Räkcoctail med Champagnelök




Ingredienser:

300 g skalade räkor
1 stor rödlök
1 1/2 dl torrt, mousserande vin
200 g philadephia ost 12%
2 stora, mogna avokado
1/2 vitlöksklyfta
2 tsk färskpressad limejuice
1 burk (75g) svart kaviar
limeklyftor till garnering
salt
svartpeppar

Gör såhär: 

Skala och finhacka löken. Lägg den i en stekpanna och häll på det mousserande vinet.
Sjud tills vätskan ångat bort.
Ta löken från värmen, låt svalna och rör i färskosten. Lägg blandningen i en skål, täck med plastfolie och ställ i kylen.

Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Mosa grovt i en skål tillsammans med pressad vitlök och hälften av limejuicen. Smaka av med salt och peppar.

Blanda räkorna med resten av limejuicen.

Fördela avokadoröran i portionsglas. Lägg på färskosten med lök i. Avsluta med ett lager räkor. Ställ i kylen. 

Vid servering: Toppa varje glas med svart kaviar & garnera med limeklyftor.

2012-01-23
13:16:05

Passionsfrukt- & Apelsinsås
Helt underbart sötsyrlig sås som passar perfekt till en klick vaniljglass!



Ingredienser:

1-2 Apelsiner
4 Passionsfrukter
6msk Socker
(lite gelatinpulver)

Gör såhär:

Använd ett zestjärn & riv skalet från 1 apelsin. Koka apelsinskalet i lite vatten i 4-5min så de blir mjuka. Häll av vattnet.
Pressa apelsinerna så du får ca 1,5dl apelsinsaft. Blanda apelsinsaften med skalen & sockret & låt sjuda i några minuter. Tillsätt eventuellt en aning gelatinpulver för tjockare konsistens.
Låt såsen kallna innan du gröper ut passionsfrukten & blandar ner den i såsen.

Såsen är lika god kall som varm!

2012-01-23
13:03:03

Smala minipajer med sting





Ingredienser:

Pajdeg

100g Kvarg
10g Olja (jag använde solrosolja)
1dl Dinkelmjöl
0,5dl Rågsikt
1tsk Sambal Badjak (valfritt)
1krm Salt

Hacka ihop alla ingredienser och låt degen stå i kylskåp i ca 30min, medan du gör i ordning fyllningen.

Fyllning (exempel)

1 Ägg
1msk Mjölk
4-5 skivor hackad ost (jag använde västan 5%)
Hackad schallotenlök (en liten)
Hackad färsk chili (1/4)
Färsk Bladspenat (50g)
Små körsbärstomater (5st, i halvor)
Hackad grillad paprika (1st stor)
Hackad skinka/kassler (en skiva)

Gör såhär:

Fräs alla ingredienser förutom ägg & mjölk i lite olivolja. Krydda med lite salt & nymalen svartpeppar.
Vispa ihop ägg & mjölk och rör ner resten av ingredienserna.

Ta ut degen ur kylen och dela den i 5-6 bollar (beroende på pajernas storlek). Platta till bollarna & tryck ut degen i muffinsformarna.
Förgrädda pajskalet i ugnen på 200* i 6-7min.

Ta ut pajskalen & fördela ut fyllningen. Grädda i ytterligare 10-15min på ca 175*, Tills äggstanningen har stannat av och pajerna fått en fin färg!

2012-01-23
12:50:03

Energibars


Ingredienser:

1dl Valnötter (grovhackade)
1/2dl Kokosflingor
1/2dl Solrosfrön
1/2dl Russin
1/2dl Torkad ananas
2 Äggvitor
3msk Honung

(Eventuell smaksättning: Kanel, kakao, kardemumma)

Gör såhär:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt äggvita & honung, blanda väl.

Forma degen till två avlånga "limpor", ca 2cm höga.
Grädda i ugnen på 175* i ca 20 minuter eller tills de börjar få en fin färg.

Ta ut barsen och låt dem svalna något innan du skär dem i portionsbitar.
Förvara barsen i en burk med lock i kylskåp!

2012-01-23
12:42:49

Saffransbullar


Ingredienser:

250g Kesella/Kvarg
1pkt Saffran
2 Ägg
3dl Socker
1,5dl Mjölk
4dl Manitoba Cream (Vetemjöl)
2tsk Bakpulver

Till garnering:

1 Äggvita
Pärlsocker

Gör såhär:

Stöt saffran i en mortel med en sockerbit.
Vispa ägg & socker poröst.
Tillsätt saffran, kvarg & mjölk.
Blanda ihop mjöl & bakpulver och veva ner det i smeten.

Häll smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen på 175* (varmluft) i ca 20min.
Ta ut bullarna & pensla dem med äggvita och strö över lite pärlsocker.
Ställ in bullarna i ugnen igen och låt dem gräddas i ytterligare 5 min.