2012-12-19
09:34:00
Fröknäcke

Du behöver:
1dl Solrosfrön
1dl Pumpakärnor
1dl Sesamfrön
1/2dl Linfrön (krossade eller hela)
2dl Vetemjöl
1/2msk Salt
2dl Kallt Vatten
2,5msk Olivolja
Gör såhär:
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör ner vatten och olja och blanda till en ganska lös smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, ett relativt tunnt lager.
Grädda brödet på 200* i ca 20minuter.
Ta ut brödet och skär det i så stora bitar som du vill ha.
Sänk värmen till 150* och grädda brödet i ytterligare 15 minuter.
2012-12-19
09:22:37
Citronbiskvier

Du behöver:
Biskvibotten:
150g Mandelmassa (riven)
70g Socker
1 Stor Äggvita
Citronkräm:
100g Smör
90g Florsocker
1/2 Citron (saften & rivet skal)
Att doppa i:
250g Vit Choklad
Så här gör du:
Biskibotten:
Sätt ugnen på 175*
Blanda mandelmassa med socker och tillsätt äggvitan, lite i taget.
Spritsa ut små biskvibottnar på bakplåtspapper och grädda bottnarna i ca 10 minuter.
Citronkrämen:
Vispa smöret fluffigt.
Tilsätt florsockret och saften och skal från citronen.
Vispa allting vitt innan du spritsar ut krämen på biskvibottnarna.
Smält den vita hokladen över ett vattenbad.
Doppa till sist överdelen på biskvierna i chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
2012-12-06
13:38:00
Hallonpaj med Vit Choklad & Vanilj
Du behöver:
Deg:
Fyllning:
Till servering:
Vaniljglass
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 125 g smör
- 1 ägg
Fyllning:
- 300 g hallon
- 50 g smör
- 3 dl kokosflingor (eller 1dl kokosflingor och 2dl havregryn)
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 75 g vit choklad
Till servering:
Vaniljglass

Gör såhär:
1. Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 centimeter i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter.
4. Förgrädda pajskalet på 200° grader i ca 10 minuter.
5. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
3. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 centimeter i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter.
4. Förgrädda pajskalet på 200° grader i ca 10 minuter.
5. Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna.
6. Vispa ägg och socker vitt.
7.Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
8. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över.
8. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över.
9. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk.
10. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i 4 minuter tills chokladen smält.
10. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i 4 minuter tills chokladen smält.
Tänk på att chokladen snabbt får färg så den bör övervakas hela tiden!
2012-12-06
13:26:00
Asiatisk Köttfärssås
Du behöver:
- 500 g köttfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 paprika
- 1 msk rapsolja
- 1 msk riven ingefära
- 3 msk tomatpuré
- 1 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 400 ml kokosmjölk
- 3 msk ketjap manis (söt soya)
- salt och peppar

Gör såhär:
- Skala lök och morötter, hacka löken och skär morötterna i slantar och paprikan i stavar.
- Fräs löken och färsen i en gryta med oljan. Blanda ner morötterna och paprika och låt dem fräsa med några minuter.
- Rör ned ingefära, tomatpuré, vatten, buljongtärning och kokosmjölk. Låt det koka sakta ca 15 minuter. Smaksätt med ketjap manis, salt och peppar.
- Servera köttfärssåsen med nudlar.