2012-02-09
17:21:28
Lättaste Knäckebrödet
1 påse torrjäst (eller 50g färsk)
5dl vatten (fingervarmt eller lite varmare om du använder torrjäst)
8dl grovt rågmjöl
5dl rågsikt
1,5msk honung
2msk flingsalt
Gör såhär:
Smula ner jästen och blanda med fingervarmt vatten.
Tillsätt salt och honung.
Blanda ner mjölet. Degen ska vara klibbig.
Strö 2 msk mjöl över degen och låt jäsa i cirka 1 timme.
Gör en korv och dela upp degen i önskat antal bröd.
Tillsätt rikligt med rågmjöl vid utkavlingen. Kavla varje bit tunn, bara några millimeter tjock. Nagga bröden med en gaffel.
Måtta med en bunke och tryck ut knäckebröden. Använd ett litet runt mått för hålen i mitten.
Grädda direkt i ugnen på 250 grader i 6–8 minuter. Passa noga för det kan gå fort.
Låt svalna på galler för att de inte ska bli svampiga.
2012-02-09
17:15:00
Bästa Biscottin

Ingredienser:
150g Hel sötmandel
1dl Strösocker
1dl Råsocker
1msk Vaniljsocker
1 Apelsin
1/2tsk Bakpulver
1 nypa salt
2 Ägg
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
Koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
Hacka mandlarna mycket grovt. Tvätta apelsinen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt.
Blanda hackade nötter, mjöl, socker, rivet apelsinskal, bakpulver och salt i en bunke.
Knäck äggen i en separat skål och rör ihop gulan med vitan. Gräv en liten grop i mjölblandningen och häll i äggen.
Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar som du plattar till så de är ca 1,5cm höga.
Baka rullarna i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade.
Ta ut längderna och sänk samtidigt ugnen till 120 grader. Skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
Ställ in kakorna igen och låt dem torka ica 25-30 minuter tills de är helt torra.